|
Sydamerikansk kylling
1 kylling, 1½ dl fløde, 1
spsk. citronsaft, 1 tsk. Worchester-sauce, 2 fed hvidløg, salt, peber, 2
tsk. paprika, 2 dl rasp, 2 tsk. knust salvie.
Bland fløde, citron, w-sauce, knust hvidløg, paprika.
Kyllingestykkerne lægges i blandingen i køleskab til næste dag. Vendes
nu i rasp og drysses med salt, peber og salvie. Stykkerne lægges i
bradepande. 175° 1 time.
Serveres med ris og tomatsauce med hakkede løg og fløde blandingen fra
marineringen.
|
Tærte med broccoli
Dej: 200 g mel, 125 g smør, salt, 3 spsk. vand, lidt revet ost.
Fyld:1 broccoli, 6 æg, 1 dl. fløde, 1½ dl. sødmælk, 1 spsk.
mayonnaise, 75 g revet ost , et drys paprika, et 1/4 tsk. muskat
Mel, smør, ost, vand og salt røres. Beklæd smurt
tærteform. 200°
10 min. Giv små broccoli hoveder et opkog og si
vandet fra. Rør mælk, fløde, æg, mayonnaise, ost, salt, muskatnød og
cayennepeber i en skål.
Fordel broccoli på bunden og hæld æggemassen over. 200°
i 40 min.
|
"Trible-kød"
En rulle af tre salgs kød:
Kalv, kylling og gris. 400 gr. kalvefars, 2 stk. kyllingebryst, 1 pk.
bacon i skiver.
Farsen røres let med 1-2 æg, lidt revet løg, salt, peber, ½ tsk. muskat,
½ tsk. karry, 1 spsk. rasp (eller mel). Baconstykker lægges parallelt på
bagepapir. De to kylling stykker flækkes og lægges i forlængelse af
hinanden på baconstykkerne, saltes let. Farsen lægge som en pølse på
kylling stykkerne. Det hele rulle ind i bagepapiret, som lukkes som en
pakke. 200° i 40 min. Skæres i stykker af ca. 3 cm's tykkelse og
serveres med salat og "Kartofler Anna" (kartofler i skiver i ovnfast
fad med salt, peber, smør og ½ tsk. muskat)
|
Æggekage - den gammeldags fra Mormor
2 pers.: 5 æg, 1 pk. bacon, 1
spsk. majsmel, salt, peber, evt. paprika, 5 spsk. mælk, 2 tomater,
purløg. Groft rugbrød.
Bacon ristes på panden, evt. fedt hældes fra. Æggeblommer, mel,
krydderier og mælk piskes sammen. Æggehvider piskes stive og vendes i
massen. Hæld på pande med låg eller læg staniol over. Ca. 20 min ved
svag varme. Æggekagen hæver betydeligt, men falder ved pyntning.
Pynt med tomatskiver, bacon og purløg.
|
"Rigtig" salatdressing - den uundværlige
1 fed hvidløg, salt, peber, sukker, Dijon sennep, rødvinseddike,
vindruekerneolie, olivenolie.
Salt, peber og 1 knsp. sukker i skålen. Snit hvidløg og mas skiverne ud
i krydderierne. Tilsæt 2 spsk. rødvinseddike og 2 spsk. olivenolie + 3
spsk. vindruekerneolie og rør alt godt.
Salaten vendes først i dressingen, når salaten er på bordet klar til
servering.
|
Saltimbocca,
Italiensk super middag
4 personer. 600 gr. mørt
kalvefilet 200 gr. parmaskinke, friske salvieblade, salt og
peber, 1 dl Marsala eller Vermouth. Tilbehør: Tortini Di Ricotta (ostekroketter)
der laves af 1 bæger Ricotta, 6 sps.k reven parmesan, 2 æg, mel og
rasp.
Ostekroketter: Ricotta og parmesan røres, tilsæt mel og æg. Sæt på
køl.
Skær kød i tynde skiver. Læg en skive skinke og et salvieblad på
hvert kødstykke og rul det, holdes sammen med kødpind. Brunes i
olivenolie på pande, tilsæt salt og peber, Marsala. Simrer et øjeblik
og er klar til servering.
Tril kroketterne i kogler, str. som spiseske, vend i rasp og steg
lysebrune i gryde, vend konstant. Hæld skyen over kødet og server med
flûtes.
|
Kartofler Anna
Kartofler, smør, olie, salt
og peber. Evt. muskat
Kartofler skrælles og skæres i papir-tynde skiver. De lægges i lag med
salt og peber - skiftevis smørklatter og olie mellem lagene. Der kan
anvendes souffle skål eller springform. Bages 1½ time ved 200°.
|
Flødekartofler
2 ½ kartofler og 1 stor porre
snittes ret tyndt og taglægges i ovnfast fad. Hæld 4 dl. boullion og
1/4 l fløde ved. Drys salt, peber, ½ tsk. paprika og 1 tsk. muskat.
Bag midt i ovnen ved 200° i 1½ time.
|
Provencalsk lammekølle
1,5 kg lammekølle, 1,5 kg
kartofler, 3 store skiveskårne løg, 4 fed hvidløg, persille, bouillon,
2 tsk. herbes de provence, min gelé, salt og peber.
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver, de taglægges med løgene i
stort ovnfast fad. Drys med sal og peber. Køllen spækkes med splinter
af hvidløg og persille og lægges oven på kartofler og løg. Hæld 2 dl
bouillon ved, drys med salt, peber og krydderier. 200° i 1½
time. Sæt hele fadet på bordet og skær køllen ved bordet. Server mintgelé til og evt. salat af hvidkål med olie-eddike marinade.
|
Koteletter i fad fra Bordeaux
1 stor kotelet pr. person,
piskefløde, salt peber, Dijon sennep, 1 skive spegeskinke eller kogt
skinke pr. kotelet og lige så mange skiver Cheddar ost.
Koteletterne brunes på pande og lægges i ovnfast fad. Drys salt og
peber og smør ½ tsk. Dijon sennep på hver kotelet, læg et stk. skinke på
og derefter en skive ost. Skyen i panden tilsættes en lille ds.
tomatpuré, balsamico og lidt vand og fløde.
Saucen hældes over koteletterne. Dæk med alufolie m hul i midten og sæt
i ovn 200° i 1½ time.
Serveres med ris og hjertesalat + ovenstående dressing.
|
70-ernes bedste kartoffelsalat
2½ kg kartofler, 1 spsk.
mayonnaise, 1 stort groft revet løg eller fint snittede forårsløg,
salt, peber, ½ tsk. sukker, 2 spiseske rødvinseddike, ½ tsk. karry, 1
stor tsk. Dijon sennep, 1 l A38, en håndfuld kapers
.
Kog kartofler og skær dem i skiver, bland alle ingredienser og pynt
med tomatbåde og frisk dild.
|
Fransk Berberiand - (opskrift fra Hejgaards Rugeri, Saxild)
Er anden frosset, skal den tø
langsomt op i køleskab i to døgn. Skyl anden, tør den i køkkenrulle og
gnid den med groft salt og peber ud-og indvendig. med 4 laurbærblade.
Steges på nederste rille 50 min. pr. kg. ved 175 grader. Skær
stegeposen op og hæld skyen fra. Brun anden ved 250°til skindet
er sprødt - ca. 15 min.
Sovs: Hals, vinger og indmad brunes
i gryde, der hældes 4 dl. vand ved og det småsnurrer. Skyen fra anden
skummes for en del af fedtet og hældes ved. Sovsen smages til med 1
spsk. tyttebærsyltetøj og 2 spsk. rødkålssaft og lidt fløde og jævnes
med maizena. Serveres med brunede kartofler og rødkål.
Tranchering: Klip anden i halve ved at klippe langs brystbenet og klip
derefter langs rygbenet. Klip lår og vinger af. Brystkød løsnes fra
benet og skæres i skrå skiver.
|
Stegt
and / 1 års landand (Fru Hejgaards opskrift)
Er anden frosset, skal den tø
langsomt op i køleskab i to døgn. Skyl anden, tør den i køkkenrulle,
prik skindet med en spids gaffel, og gnid den med groft salt og peber
ud-og indvendig.
Fyld anden med æbler, svesker
+ en skefuld honning.
Steg i stegepose og steg midt i ovnen 200° i 3½ time. Skyen
hældes fra og anden grilles let. Skal stå og hvile 3-4 min. før den
trancheres.
Sovs: Hals, vinger og indmad brunes i gryde, der hældes 4 dl. vand ved
og det småsnurre 1 time. Skyen fra anden skummes for en del af fedtet og
hældes ved. Sovsen smages til med 1 spsk. tyttebærsyltetøj og 2 spsk.
rødkålssaft og lidt fløde og jævnes med maizena.
Serveres med brunede kartofler og rødkål. Halve skrællede æbler kan
koges og serveres med æblegelé.
Tranchering: Klip anden i halve ved at klippe langs brystbenet og klip
derefter langs rygbenet. Klip lår og vinger af. Brystkød løsnes fra
benet og skæres i skrå skiver.
|
Coq
au Vin
Hanekylling ca. 2 kg, 250 gr.
bacon i tern, ½ kg. små løg, 250 gr. champignon, olie, salt, peber, 1
glas cognac, 1 spsk. mel, 3 fed knust hvidløg, 1 fl. rimelig god
rødvin, buquet garni (fx persille, laurbær, timian, selleristilk)
Rist bacon, hæld hovedparten af fedtet fra. Skær kyllingen i mindre
stykker. Kom olie på panden rist champignon + løg. Brun kødet, hæld et
glas cognac ved og flamber. Kom alle ingredienser i + mel og vin. Kog
i 1½ time og jævn saucen let. Serveres med ris og grøn.
|
Vegetar pie
Ingredienser: 1 rulle
butterdej, div. grøntsager fx. knoldselleri, spidskål, porer,
gulerødder, løg og lidt kartofler, mandler, havregryn, rasp olie, æg.
Knoldselleri, spidskål,
porer, gulerødder, løg og lidt kartofler skæres i mindre tern - en god
gryde fuld og koges med salt, peber og laurbærblade i så lidt van som
muligt.
Rødbeder skrælles og skæres i ½ cm tynde skriver og koges.
I en stor skål blandes 3 spsk. havregryn, 4 spsk. rasp, 1 spsk. olie, salt peber,
muskat, Provence krydderi, basilikum, 2 æg, et råt revet løg og lidt
af suppen fra kogningen.
Smør et ovnfast fad og læg et kag rødbeder, derefter "farsen" af de
blandede grøntsager. Øverst endnu et lag rødbedeskiver. Herefter et
låg af butterdej, der pakkes godt ned i siderne. Prik hul i midten
(skorsten). Pensel med æg og drys let hakkede mandler ud over. ½ time
v. 200 grader.
|
Torsk
i fad
4 pers: ½ kg. torskefilet,
salt, peber, 2 laurbærblade, 1 kop fintklippet purløg, løg i tynde
skiver, 6 revne gulerødder, 3 spsk. hvedemel, 1/4 l fløde + 1/4 l.
vand, 50 g. revet ost, lidt rasp.
Fisken lægges i smurt ovnfast fad, laurbærblade lægges i kanten, så de
kan fjernes før serveringen. Løg svitses i gryde og fløde + vand
hældes ved, der jævnes med mel. Sovsen hældes over fisken, reven ost
drysses over, der drysses med rasp. 3/4 time i ovnen ved 225°.
Drys med purløg og server med små kartofler og grøn salat.
|
Salat af broccoli -
tilbehør
Broccolibuketter,
solsikkekerner, store rosiner, lidt ristet bacon i tern, dressing af
cremefraiche, lidt sukker, vineddike, salt og peber.
Bland broccoli, solsikkekerner, rosiner. Dressingen hældes på lige før
serveringen og bacon drysses over.
|
Kyllingepie - den hurtige
2 pers: 2 stk. kyllingebryst,
frosset butterdej, 4 store kogte kartofler, løg, hvidløg, salt, peber,
provence krydderi, 1 æg, 4 spsk. olie, Dijonsennep, cremefraiche.
Kold souce: 1 tsk. Dijon sennep, salt, peber, lidt karry, 5 spsk.
cremefresh, 2 spsk. neutral yoghurt.
Kylling, løg og hvidløg skæres i stykker og lægges i marinade af
sennep, olie, salt og peber. Må gerne stå natten over i køleskab, hvis
muligheden er der. Tærtefad smøres og skiveskårne kartofler lægges i.
Det marinerede kød lægge på + klatter af cremefraiche og øverst et låg
af butterdej (to plader eller ½ rulle). Der pensles med æg. Bages ved
200° i 45 min.
|
Timbale med broccoli -
tilbehør
4. pers: små folie-forme, små
broccoli-buketter, 3 store æg, lidt fløde, salt-peber, paprika,
timian.
Blancher broccoli-buketterne, smør formene med olie. Pisk æggene med
gaffel og tilsæt resten af ingredienserne. Læg broccoli i hver form og
hæld æggemasse over - kun 3/4 fuld. Sæt formen i vandbad og bag dem
180° i 15 min. midt i ovnene. Er det et lille antal, kan man
anvende sauterpande med låg på el-pladen.
|
Culotte
1 lille culotte (det er de
bedste) ridses med meget skarp kniv - lige igennem senen under
fedtlaget men ikke ned i kødet. Det tager tid! Pres 2 fed hvidløg ud
over fedtet, drys med salt og peber og herpes de Provence. Steg 40 min
ved 180 grader. OBS stegen skæres på tværs af kødfibrene = fra den
brede endes mest fremskudte hjørne. Server fx med kold kartoffelsalat
og tomatsalet.
|
Provencalsk lammekølle
Kartofler, løg, lammekølle,
salt, peber, hvidløg, herpes de Provence, boulion.
Kartofler og løg skrælles og skiveskøres, - lægges i smurt ildfast
fad. Drys med salt og peber og hæld boulion ved. Læg lammekøllen oven
på kartoflerne. Spæk køllen med hvidløg, drys salt og peber og rigelig
herpes de Provence. Steg midt i ovnen ved 180 grader i 1 3/4 time.
Server med tomatsalat.
|
|
|
Unikke gaver
Smykker til
individualister
www.sienna.dk
Indretnings-
design
Få hjælp i 2
timer eller mere
www.prae.dk/bo
Unika porcelæn
Spændende design:
Thoras Blonde www.prae.dk/thora
Unikke gaver
Smykker til
individualister
www.sienna.dk
Unika porcelæn
Spændende
design:
Thoras Blonde
www.prae.dk/thora
Boligindretning
Få hjælp i 2
timer eller mere
www.prae.dk/bo
|