Klik på billedet for at se større format

KUNSTAVISEN SKREV OM UDSTILLINGEN>

Odderfugle skal hænge i Finland

Af: Jacob Vestervig, stiften.dk 03/12/2011 09:30

Odder

Salo i Finland har fået nyt rådhus. Odder Kommune var tilstede ved indvielsen og overrakte maleri af lokal kunstner som gave.

Odders kommunaldirektør Jesper Hjort har været på besøg i Odders finske venskabsby Salo for at deltage i indvielsen af et nyt rådhus og overrække en gave fra Odder - et maleri af kunstneren Annette Præstegaard, der bor og arbejder i Amstrup Red.
Før Finlands kommunale sammenlægning i 2009 husede Salo Kommune 25.000 indbyggere. I dag, hvor kommunen er splejset sammen med ni mindre, består den nye Salo Kommune af cirka 55.000 indbyggere. Vokseværket har derfor medført, at byråd og administration måtte flytte ind i nye, større faciliteter, og Jesper Hjort kunne ved selvsyn se, hvordan de finske venner har løst opgaven.
»Det nye rådhus er moderne med masser af lysindfald, og det er virkelig flot passet ind i omgivelserne tæt på det ældre rådhus, der var kendt som »Det blå Hus«. Det nye rådhus er i høj grad indrettet som store, åbne kontorrum – og det er nok noget, som folk skal vænne sig til,« siger han.

Løft og anerkendelse
I det nye rådhus i Salo kommer et motiv fra Odder Kommune snart til at præge en af væggene.

Odder har nemlig foræret et maleri som indvielsesgave til rådhuset, der forestiller fugle ved Amstrup Red. Maleriet er lavet af kunstneren Annette Præstegaard, som er stolt over, at netop hendes maleri skal skabe glæde i de tusind søers land.
»Jeg er virkelig beæret over, at Odder har valgt et af mine malerier - og jeg har også allerede skrevet tak til kommunen. Jeg er især beæret over, at det skal hænge på et offentligt sted. Jeg føler, det er et løft til og en anerkendelse af mit arbejde. Især fordi jeg ikke har boet i kommunen så længe,« siger hun.
Hun forklarer, at Odder Kommune har købt maleriet af hende for længere tid siden, og at kommunen jævnligt køber ind hos lokale kunstnere for netop at have sådanne gaver liggende klar.
»Det er en god idé at gøre det på den måde. Det sikrer at værkerne bliver valgt ud fra kvalitet, frem for at det er et sidste øjebliks indkøb,«

Flere venskabsbyer
Finske Salo er ikke Odders eneste venskabsby.
Vennesla i Norge og Katrineholm i Sverige er også begge officielle venskabsbyer, og indtil for fire år siden var der en fast turnus, hvor de fire byer årligt mødtes på skift hos hinanden. Daværende borgmester i Odder, Niels-Ulrik Bugge (V) udtalte dengang, at interessen desværre var for nedadgående. Træffene ophørte, men alligevel er venskaberne stadig intakte.
»På kommunalt plan har vi siden da haft mest kontakt til Salo, og jeg føler, at kontakten mellem Salo og Odder i høj grad er værd at bevare og udbygge,« siger Jesper Hjort.
Han fortæller, at Salo inden for skoleområdet har arbejdet på nogle spændende projekter og fokuseret på unge og demokrati, og han mener, at Odder og Salo også på erhvervsområdet kan drage nytte af hinandens erfaringer.
Samarbejdet mellem de to byer har desuden betydet, at Salo-kunstnere har udstillet i Café Pakhuset, ligesom det er planen, at kunstnere fra Odder skal lave en udstilling i det finske.

 


Annette Præstegaard: Thoras Blonde
    Unika porcelæn
    
Spændende design:
      Thoras Blonde

       www.prae.dk/thora


Boligindretning
     
Få hjælp i 2 timer
     - eller mere

       www.prae.dk/bo


 
     Mad-og    
    
bageopskrifter

     - sådan lykkes det

     www.sienna.dk/MAD


     Sienna smykker
    
Køb dem på nettet
       www.sienna.dk


   
Boligindretning
    
Få hjælp i 2 timer
     - eller mere

       www.prae.dk/bo     Collage-teknik
    
Undervisning i grupper
     af 4-6 kursister

www.prae.dk/gallerie/txt/co
l